- Je ontdekt waarom ontspanning nodig is voor je stem
- Je leert de bubbeltechniek
- Je leert ontspanningstechnieken zonder materiaal
Waarom je stem ontspannen?
Voor iedere topsporter is het normaal dat er na een zware training/wedstrijd een fysiotherapeut of masseur klaarstaat om de spieren te verzorgen. Dit hoort bij sport, het onderhoudt niet alleen de spieren maar maakt de kans op toekomstige blessures kleiner.
Voor sprekers is dit onderhoud even noodzakelijk, maar nog veel minder bekend.
Vaak en lang spreken, in vergaderingen of voor grote groepen, aan de telefoon, via zoom of door een microfoon, dat is topsport!
Deze inspanningen, vermoeidheid, kán leiden tot een hogere spierspanning in en rond het strottenhoofd wat uiteindelijk zelfs kan leiden tot stemproblematiek!
Daarom is het belangrijk dat om je stem te ontspannen.
Je stem ontspannen kun je heel effectief doen door te bubbelen m.b.v. de bubbelfles en een bubbelbuis, maar het kan ook heel eenvoudig zonder materiaal. Je leert hieronder de verschillende ontspanningstechnieken.
Bubbelen doe je zo
In de onderstaande video vertel ik waarom bubbelen zo effectief is.
https://vimeo.com/420792172
Leer in 5 stappen bubbelen
Troubleshooting
In deze video leg ik uit wat je kan doen als het bubbelen niet goed lukt.
https://vimeo.com/420794567
Ontspanningstechnieken zonder materiaal
Soms ben je niet in een omgeving waar je kunt gaan zitten bubbelen maar wil je wel snel en makkelijk je stem ontspannen. Hier volgen een paar tips.
- Adem diep in door de neus, houd je adem even vast, verzamel als het ware al je spanning, en blaas krachtig door de mond uit.
- Gaap achter je handen, ongegeneerd met je kaak wijd open. Hoewel gapen vaak sociaal gezien verkeerd wordt begrepen, is het de beste ontspanning voor je strottenhoofd; het beweegt nl. de hele dag omhoog, alleen bij gapen naar beneden. Je stretcht alle spieren!
- Drink een glas water, niet te koud; door het slikken en bevochtigen van de keel ontspant je stem ook.
En ik herhaal nog even:
Niet kuchen, schrapen, voldoende drinken en op tijd rust nemen en even in beweging komen als je veel gepraat hebt.
OPDRACHT
Ontdek wat bubbelen oplevert voor jouw stem.
Bubbel bijvoorbeeld op een werkdag ´s morgens vroeg, tussen de middag en aan het eind van de dag. Luister steeds hoe je stem klinkt na het bubbelen en hoe je keel aanvoelt.
Ontdek ook wat bubbelen doet met je adem.
Leg tijdens het bubbelen een hand op je onderbuik en voel de adembeweging. Bubbel en voel dat er automatisch lichte spierkracht in je buik ontstaat. Je ervaart nu de buikademhaling, je adem zit laag.