Weten wat je nodig hebt? Doe hier de gratis online check!

  • Ontdek je kop- en borststem
  • Ontdek je gespannen en ontspannen stem
  • Ontdek je nasale stemgeluid
  • Ontdek hoe hard en hoe zacht je kan

Let’s try it out…

(tip: neem deze oefening op met je telefoon om het later nog eens terug te luisteren)

Oefening 1

Tel eens hardop met een hoog stemgeluid, daarna met een laag stemgeluid. (Tip: voel eens bij je keel of je strottenhoofd naar boven gaat bij hoge stem en naar beneden bij laag geluid).

Oefening 2

Spreek de maanden van het jaar uit met geknepen, aangespannen keel. En daarna met een voor je gevoel zo wijd open mogelijke keel en ontspannen stem. (Tip: glimlach terwijl je dat doet en voel dat je keel inderdaad wijder wordt van binnen)

Oefening 3

Zeg de dagen van de week met een heel nasaal stemgeluid (Tip: praat eens met je lippen stijf op elkaar. Dat kan natuurlijk niet echt maar dan hoor je en voel je wat nasaal is. Probeer diezelfde kwaliteit eens te imiteren maar dan terwijl je de dagen van de week wel echt zegt).

Oefening 4

Zeg de dagen van de week met een hard stemgeluid en vervolgens met een zo zacht mogelijk stemgeluid. (let op: blijf verstaanbaar en ga niet schreeuwen of fluisteren, want dit is heel belastend voor je stem)

Oefening 5

Maak een zo laag en vol mogelijk stemgeluid met je borststem op de klank OE. (Tip: Denk aan voetballers in het stadion die scanderen met borststem olé, olé, olé)

Oefening 6

Daarna een hoger lichter stemgeluid op de klank IE. (Tip: als je schrikt van een vies beest in je badkamer krijg je vanzelf een hoog stemgeluid in je kopstem).

Hoe zien deze stemeffecten er van binnen uit?

In de video hieronder zie je nog eens hoe dat er van binnen uitziet. Je ziet dat niet alleen je stembanden invloed hebben maar ook de ruimte waar ze zich in bevinden en hoe breed of smal die ruimte is.

https://www.youtube.com/watch?v=fx8MBlgrTZM

TO DO

Doe eens gek!

Ga deze week spelen met je stem.

Maak met je stem rare geluiden, zing een liedje, neurie, jodel en roep. Experimenteer eens met blaffen, blaten en loeien. Probeer accenten uit en luister of je stem verandert als je Duits, Engels, Frans, of Italiaans spreekt.

Het hoeft niet mooi en je stem mag uit de bocht vliegen. Zo leer je het beste je stem kennen en besturen.

Je stem vindt het fijn als hij gestretcht wordt.
En je lijf ook.
Je energie gaat stromen.
Je hartslag gaat omhoog.
Je longen vullen zich met lucht.
En je het lol!

Geniet van het spelen met je stem!!

Weten wat je nodig hebt? Doe hier de gratis online check!

Ben jij klaar om te ontdekken hoeveel impact je maakt tijdens presentaties, gesprekken en pitches? Doe dan nu mee en ontdek jouw score op de Persoonlijke Performance ladder!